Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Έχουμε δρόμο μπροστά μας.*

του Γιάννη Μπελενιώτη.


Μετράμε ήδη σχεδόν 11 μήνες που μπήκε στην ζωή μας για τα καλά η πανδημία του covid . Μια πανδημία η οποία άλλαξε όλα τα δεδομένα , άλλαξε την καθημερινότητα μας , άλλαξε την ζωή μας . Κυρίως όμως άλλαξε την οικονομία , και ειδικότερα δε την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο τομέα της οικονομίας με πολλά μέτρα στήριξης τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για τον εργαζόμενο. Τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης θα συνεχίσουν , σύμφωνα πάντα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε ως χώρα.


Η γκρίνια όμως κάποιων δεν θα σταματήσει ποτέ. Θέλουν να συγκρίνουν την οικονομία μας , η οποία θυμίζω ότι μετράει ήδη 10 χρόνια κρίσης και λιτότητας , με τις οικονομίες προηγμένων κρατών . Θέλουν επιδόματα και επιχορηγήσεις παχυλές μη επιστρεπτέες . Στο τέλος όμως πρέπει να πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό, αλλά φυσικά δεν τους νοιάζει .


Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε ορθολογιστικά. Η συμβατική οικονομία και το εμπόριο αλλάζουν ταχύτατα , με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του επιχειρηματία . Σκεφτείται πως ήδη το κράτος προχώραει τάχιστα στην ψηφιακή του αναβάθμιση , έχοντας πολύ δρόμο μπροστά του , αλλά τουλάχιστον προχωράει .

Πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν επιπρόσθετα κανάλια πωλήσεων όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων , πρέπει τα επιμελητήρια να είναι σύμμαχοι τους και να δώσουν βοήθεια με εκπαίδευση και παροχές , πρέπει οι επιχειρηματίες να εκσυγχρονιστούν και να διαχειρίζονται τα social media , πρέπει να αναβαθμιστεί ο ψηφιακός τους εξοπλισμός . Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με σωστό βηματισμό , πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα . Μάλιστα το Υπουργείο Ανάπτυξης ήδη ανακοίνωσε τις επόμενες μέρες ότι θα τρέξει προγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία eshop . Πάντα πίστευα και το πιστεύω πως η τύχη είναι στο χέρι μας και με βοήθεια θα τα καταφέρουμε . Έχουμε ένα κράτος που τα καταφέρνει στην διαχείριση της πανδημίας , που είναι δίπλα στην οικονομία . Έχουμε δρόμο μπροστά μας , αλλά θα τα καταφέρουμε.


*ο Γιάννης Μπελενιώτης είναι CEO και CO FOUNDER εταιρείας πληροφορικής και συμβουλευτικής σε ευρωπαικά και ερευνητικά προγράμματα . Είναι συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Τελικό Ξεκαθάρισμα».


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων