Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Γκισέ τραπεζών με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)

"Έξυπνη" τραπεζική, chatbots και Robo-advisors.


Ξεκίνησα το ψάξιμο στο google για να βρω ορισμένους ορισμούς για τη τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence – AI). Επίτηδες, στο προσαρμοσμένο χρονικό εύρος της αναζήτησης πήγα πίσω στο ’80 και το ’90 σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα έβρισκα τίποτα. Προς έκπληξη μου βρήκα πολλές ομιλίες, άρθρα και αρχεία για τη τεχνική νοημοσύνη. Δεν το περίμενα… Φανταστείτε ότι ο όρος της τεχνητής νοημοσύνη επινοήθηκε το 1956! (σε επόμενο post θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, είναι πολύ ενδιαφέρουσα).


Ένας από τους ορισμούς περιγράφει την ΑΙ ως μια συναρπαστική προσπάθεια να κάνει τους υπολογιστές να σκέφτονται…Δηλ. μηχανές που θα διαθέτουν κάποιου είδους νόηση, σκέψη, νοημοσύνη (!) και θα αναπτύσσουν ευφυή συμπεριφορά που θα τις επιτρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις.Με άλλα λόγια μιλάμε για υπολογιστικά συστήματα που θα μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Τα τελευταία χρόνια η ΑΙ έχει προχωρήσει αρκετά λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, της ταχύτητας των υπολογιστών και της ανάγκης διαχείρισης δεδομένων. Τα τραπεζικά ιδρύματα αναπροσαρμόζουν τα μοντέλα λειτουργίας τους για να επωφεληθούν από τις εφαρμογές της AI αλλά και για να συμβαδίσουν με την ψηφιακή εποχή που δημιουργεί έναν «έξυπνο κόσμο». Στον τραπεζικό κλάδο έχει δημιουργηθεί και προχωράει η «έξυπνη» τραπεζική: με τη βοήθεια της ΑΙ οι χρηματοοικονομικές ανάγκες μας προβλέπονται θα μας προτείνονται τραπεζικά προϊόντα. Χωρίς να μεσολαβεί κανένας τραπεζικός υπάλληλος.


Τη θέση των επενδυτικών συμβούλων θα πάρουν οι Robo-advisors οι οποίοι –ως ψηφιακοί επενδυτικοί σύμβουλοι- με τα δεδομένα που θα συλλέγουν και τους αλγορίθμους που θα αναπτύσσουν θα σκιαγραφούν το επενδυτικό προφίλ και θα κατασκευάζουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια.


Η εξυπηρέτηση των πελατών θα πραγματοποιείται από τα chatbots , ένα λογισμικό που θα συνομιλεί με τον πελάτη και θα λύνει τα προβλήματά του. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το chatbot αξιοποιεί το ιστορικό συνομιλιών, κατηγοριοποιεί το πρόβλημα και δίνει την αντίστοιχη λύση. Μετέξελιξη των chatbots είναι οι εικονικοί βοηθοί που θα μιλάνε κανονικά με τους πελάτες. Συγκεκριμένα, η Nordea Bank έχει την εικονική βοηθό Nova στο τμήμα ασφαλίσεων

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων