Αναζήτηση
  • Περικλής Καλφούντζος

Εστίαση...Ανέστη!

του Περικλή Καλφούντζου*.

Όταν βάζαμε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο λουκέτο στα καταστήματά μας, υπήρχαν οι αισιόδοξοι που πίστεψαν ότι θα δουλέψουμε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και η πλειοψηφία των απαισιόδοξων που οριοθετούσαν την επανεκκίνηση το μήνα Μάρτιο. Πλέον, μέσα Φεβρουαρίου, ακόμα κι η πρόβλεψη των απαισιόδοξων φαντάζει άκρως αισιόδοξη και είναι κοινή παραδοχή πως ελπίζουμε να σερβίρουμε ξανά κατά το Πάσχα (εξ ου και ο τίτλος-φύσει αισιόδοξος,προτίμησα το “Εστίαση Ανέστη” από το ρεαλιστικό “Εστίαση κρεμάμενη επί ξύλου”).


Γιατί, δυστυχώς η πορεία της εστίασης θυμίζει περισσότερο αυτήν στο Γολγοθά και τη Σταύρωση, δε δίνει δε κανένα αισιόδοξο σημάδι πως θα νικήσει το διαφαινόμενο θάνατο και θα αναστηθεί. Αναμενόμενο θα πουν κάποιοι, μετά από τέτοια οικονομική ζημιά σε παγκόσμιο επίπεδο...υπερβολές θα πουν κάποιοι άλλοι που έχουν μάθει στην απλή αναγωγή ότι ένας καφές κοστίζει 20 λεπτά και τον πουλάμε 4 ευρώ άρα είμαστε όλοι πλούσιοι! Εμείς, σαν κλάδος και το κράτος (θα έπρεπε) να κοιτάξουμε το πρόβλημα και να του δώσουμε την προσοχή που του αρμόζει. Την προσοχή που αρμόζει στο 2% του συνολικού ΑΕΠ και του 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.


Η ευρύτητα του όρου εστίαση, είναι σίγουρα πηγή προβλήματος και σαφώς τροχοπέδη στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν. Το μικρό καφενείο στην πλατεία του χωριού, το εστιατόριο στη μεγαλούπολη,το beach bar στο νησί, το club και τα μπουζούκια...είναι όλα εστίαση! Μαζί κλείνουν, μαζί μπαίνουν σε αναστολή, μαζί ανοίγουν εκ νέου.


Η αβεβαιότητα, η απραξία και η αμφιβολία ανατρέπει τα εώς τώρα δεδομένα κι αλλάζει μορφή στην εστίαση όπως την ξέραμε. Στροφή στο take away, απρόσωπη και γρήγορη εξυπηρέτηση, βόλτα με καφέ στο χέρι..αν σε αυτό προστεθεί και η χρόνια έλλειψη σε καινοτόμες και πρωτότυπες ιδέες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία ενός απέραντου franchise, με σαφώς λιγότερες θέσεις εργασίας και σαφέστατα μικρά ανταγωνιστικά όπλα για τον μικρό, ντόπιο επιχειρηματία.

Σε κάθε κρίση, γεννιέται μια ευκαιρία...η δικιά μας είναι τώρα! Τώρα που στην πλειονότητα του κόσμου, έχει λείψει ένας καφές κι ένα τραπέζι με φίλους έξω. Ας επανισχυροποιήσουμε το ρόλο μας, ας απομονώσουμε τους λίγους που δημιουργούσαν και πάντα θα δημιουργούν πρόβλημα, ας δείξουμε συναδελφικότητα, ας κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα,ας δουλέψουμε σωστά αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα,ας δούμε στην πράξη ότι αυτό θέλει και το κράτος.

Να μας στηρίξει,το αξίζουμε όλοι, επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι!


* ο Περικλής Καλφούντζος είναι συνιδιοκτήτης των καταστημάτων Δέντρο στο Bar (cafe/bar/live stage) και Έπαυλη Μαρόκκου (cafe/bar/εστιατόριο).


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων