Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Η «επανατοποθέτηση» της Θεσσαλονίκης.

του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα.

Αν προσπαθούσαμε να αξιολογήσουμε την πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες πρόσφατες δεκαετίες θα καταλήγαμε σε μεικτά αποτελέσματα. Η Θεσσαλονίκη κατάφερε σε ορισμένες φάσεις να συμβαδίσει με τις εξελίξεις, την ανάπτυξη και την ευημερία που επικρατούσε στη χώρα αλλά υπάρχουν και χρονικές φάσεις που η πόλη δεν κατάφερε να σταθεί δίπλα-δίπλα π.χ. με την Αθήνα και να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα διεκδικώντας το ρόλο που πραγματικά της αξίζει. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις, υιοθέτηση λανθασμένων νοοτροπιών που, σημειωτέον, τις επικροτούσε σημαντικό μέρος των ενεργών πολιτών της και χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Η κριτική όλων αυτών που μας οδήγησαν να μην αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δόθηκαν για έναν πραγματικό μετασχηματισμό της πόλης έχει γίνει και τα διδάγματα είναι πλέον γνωστά. Τώρα όμως είναι η ώρα για να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της πόλης.


Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζονται και υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής. Έργα που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Υποδομές που έλειπαν από την πόλη και της στερούσαν τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή συμπληρώνουν σταδιακά το οικονομικό προφίλ. Η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων είναι αρκετά σημαντική σε όρους θέσεων εργασίας και σε όρους ανάπτυξης. Το Μετρό, η FlyOver της περιφερειακής οδού, ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, η κατασκευή σύνδεσης του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη- Καβάλα -Τοξότες, η κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης, το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη – Ειδομένη είναι ορισμένα χαρακτηριστικά έργα που αναβαθμίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που ήδη «ξεδιπλώνονται» όπως αυτής της Pfizer και το τεχνολογικό πάρκο ThessIntec δημιουργείται ένας υποδοχέας επενδύσεων.


Για τη Θεσσαλονίκη αναδύεται μια ευκαιρία «επανατοποθέτησης» και επαναπροσδιορισμού του ρόλου της με μεγαλύτερη εμβέλεια και πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Μαζί με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της πόλης που ιστορικά την έχουν αναδείξει σε εμπορικό κέντρο, διαφαίνεται η δυνατότητα μετασχηματισμού σε ένα οικονομικό κέντρο μεγάλης ακτίνας. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους διεργασίες απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν. Από τη στιγμή, όμως, που θα ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής η πόλη θα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και κίνητρα για να αποτελέσει πραγματικό πόλο επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ταυτόχρονα θα της προσδίδουν διεθνή χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 05.06.2022

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων