Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Η νέα γενιά και μια διαφορετική κανονικότητα.

του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα.

Οι κρίσεις, η συχνότητα εμφάνισής τους, η ένταση και η διάρκειά τους διαμορφώνουν μια νέα, διαφορετική κανονικότητα. Σίγουρα, οι κρίσεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο και η ιστορία -ακόμη και η πρόσφατη- έχει να μας διδάξει πολλά. Κρίσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Ωστόσο, μετά από δεκαετίες ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου οι κοινωνίες θεώρησαν ότι έφτασαν σε εκείνο το σημείο όπου δεν θα βίωναν έντονες κρίσεις που θα απειλούσαν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής. Κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερο πως δεν ισχύει. Επομένως, η νέα γενιά θα πρέπει να μάθει να ζει και να σχεδιάζει με αυτή την παραδοχή: την εμφάνιση κρίσεων.


Αντέχει η νέα γενιά το κρύο; Καθώς ξεδιπλώνονταν οι σκέψεις μου για τη γενιά μου και το νέο περιβάλλον στο οποίο καλείται να ζήσει, μου ήρθε αυτό το ερώτημα στο μυαλό. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αλλά το θεώρησα υπερβολικό και απαισιόδοξο. Εξάλλου δεν γνωρίζουμε και την απάντηση στο ερώτημα…Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου. Αν εξαιρέσουμε τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και τα ευάλωτα νοικοκυριά, ποτέ άλλοτε δεν μας απασχόλησε τόσο έντονα η ενεργειακή φτώχεια. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βάζει πλαφόν στους θερμοστάτες στα δημόσια κτίρια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Αν τα πιο δυσάρεστα σενάρια γίνουν πραγματικότητα και υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, η νέα κανονικότητα θα έχει ενσωματώσει «πολεμικά» χαρακτηριστικά. Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους καταστάσεις. Και αυτό θα έλειπε…Μετά από τόσες δεκαετίες προόδου να τίθενται σε αμφισβήτηση βασικοί όροι διαβίωσης. Από μια άλλη οπτική, ωστόσο, το προφίλ της νέας γενιάς δείχνει και το χαμηλό βαθμό ανθεκτικότητας που μπορεί να έχει σε τέτοιου είδους συνθήκες. Ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις κινείται αλόγιστα κάνοντας σπατάλες στην κατανάλωση ενέργειας, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν συζητάμε για αποσταθεροποίηση στις δυτικές κοινωνίες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.


Η αντίδραση μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, γιατί δεν μιλάμε απλά για περιορισμό στην κατανάλωση αγαθών αλλά για αμφισβήτηση βασικών όρων διαβίωσης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η ακρίβεια, ο στασιμοπληθωρισμός και η γεωπολιτική αναταραχή δημιουργούν ένα πεδίο δοκιμής αντοχών. Ένα πεδίο που θα δοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, είναι η κοινωνική συνοχή. Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποθέματα υπομονής από τους πολίτες και για αυτόν τον λόγο έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη λήψη μέτρων ανακούφισης και περιορισμού των συνεπειών. Ίσως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι ενδεχομένως να μπαίνει σε «δεύτερη μοίρα» η δημοσιονομική ισορροπία και η αύξηση του δημοσίου χρέους.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 28.08.2022.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων