Αναζήτηση
  • Αλέξανδρος Προφητηλιώτης

Κρυπτονομίσματα και χρηματιστήριο.

του Αλέξανδρου Προφητηλιώτη.

Στις μέρες μας παρατηρείται πως μια νέα μορφή συναλλαγών και επενδύσεων ξεκίνησέ να εντάσσεται αισθητά στην καθημερινότητα και φυσικά αναφέρομαι στα κρυπτονομίσματα . Τι είναι λοιπόν τα κρυπτονομίσματα; Όπως παρουσιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ( Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) οι ειδικοί, αποτελεί ψηφιακό χρήμα, που δεν ελέγχεται από κανέναν, ή κεντρική τράπεζα και είναι πλήρως αποκεντρωμένο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Bitcoin, η ισοτιμία του οποίου ανέρχεται (5/10/2021) σε 42.553,18 ευρώ (έναντι 2.925,45 ευρώ για το ethereum), όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε έναν δημόσιο κατάλογο -κάτι σαν ψηφιακό λογιστικό βιβλίο- η συντήρηση του οποίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ το κρυπτονόμισμα δίδεται ως αμοιβή σε όσους λύσουν με τους υπολογιστές τους πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται «εξόρυξη», στα αγγλικά «mining», κι απαιτεί πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα τόσο έντονα λόγω του μεγάλου κόστους.


Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από διάφορες πηγές, η Κίνα, μέχρι πριν λίγο ήταν παγκόσμιος κόμβος εξόρυξης, ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου, μέσω της κεντρικής της τράπεζας, ότι πολλές από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων θεωρούνται παράνομες, αποδίδοντας της ανησυχίες τους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κι φοροδιαφυγής. Όμως, η όποια αμφιβολία, είτε εδάφους είτε όχι , δεν αλλάζει το αποτέλεσμα ότι το ηλεκτρονικό χρήμα αναπτύσσεται συνεχώς στην γη -ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε έτη η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας για την δημιουργία bitcoin έχει δεκαπλασιαστεί, ενώ κάθε ενάμιση χρόνο η υπολογιστική δύναμη που απαιτεί το mining διπλασιάζεται- με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και οργανισμοί να στρέφουν ολοένα περισσότερο το βλέμμα τους στα κρυπτονομίσματα, τις πιθανές ευκαιρίες και κινδύνους.


Βέβαια παρά τα θετικά των κρυπτονομισμάτων το πρόβλημα με το bitcoin ως επένδυση και όχι μόνο ,είναι η θεαματική μεταβλητότητά του. Χωρίς μία κεντρική τράπεζα ή ένα καθεστώς να το υποστηρίζει, το bitcoin είναι πολύ ευαίσθητο στην αισχροκέρδεια και τις πάσης φύσεως κακόβουλες πληροφορίες, οδηγώντας το έτσι να κερδίζει ή να χάνει τεράστιο μέρος της αξίας του ακόμα και σε λίγες ώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί οικονομολόγοι το θεωρούν όχι απλώς «φούσκα», αλλά ίσως τη μεγαλύτερη «φούσκα» στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας, που όταν «σκάσει» πιθανόν να δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές.


Ένα επιπλέον ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς είναι το πώς χρησιμοποιείται το bitcoin, καθώς η ανωνυμία των συναλλαγών που προσφέρει ανοίγει δρόμο για κάθε επίδοξο απατεώνα, ενώ δίνει και τη δυνατότητα σε πολύ δυνατές οικονομίες όπως για παράδειγμα της Κίνας να το εκμεταλλεύονται για να προσπεράσουν τον έλεγχο των ισοτιμιών.

Όσο αφορά το χρηματιστήριο τώρα μπορούμε να πούμε πως είναι η οργανωμένη εκείνη αγορά, στην οποία πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες αξιών ή αντικειμένων, των οποίων οι τιμές διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Σε κάθε αγοραπωλησία λοιπόν δεν υπάρχει η έννοια της διαφωνίας των πλευρών, έχουμε κοινή απόφαση δηλώσεων θελήσεις και διαφωνίας εκτίμησης ως προς την άνοδο ή την κάθοδο.

Έτσι δημιουργείται η κατανομή του πλούτου. Αν όλοι θεωρούν ότι θα υπάρχει ύφεση θα πουλούσαν με αποτέλεσμα να μην υπήρχαν αγοραστές. Το αντίθετο θα συνέβαινε αν όλοι πίστευαν ότι θα ανέβει θα αγόραζαν όλοι και δεν θα υπήρχαν πωλητές. Τώρα σχετικά με τη σχέση πραγματικής οικονομίας και χρηματαγορών. Εκ των πραγμάτων φαίνεται δεδομένης της αδυναμίας καταρτίσεως προϋπολογισμού λόγω του ότι πιθανότατα θα πάμε και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πράγμα που ίσως κρατήσει 2-3 μήνες με μεγάλη πιθανότητα να έχουμε στάση πληρωμών του δημοσίου και χρεοκοπία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή στο ΔΝΤ με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι θα ληφθούν μέτρα ισχυρά διαρθρωτικά και το πράγμα θα κάνει τον κύκλο του.

Εύλογα λοιπόν όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πως αρκετές απολύσεις θα γίνουν, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, αλλά και οι πιο αδύναμοι κρίκοι θα εκλείψουν. Θα μπει σε πράξει η διαδικασία της φυσικής επιλογής αν κάνουμε μια αναγωγή της θεωρίας του Δαρβίνου στην πραγματική οικονομία. Θα δημιουργηθεί μια ισχυρότερη οικονομία και θα έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα παθογένειας. Θα αντέξουν οι πιο δυνατοί και κυρίως αυτοί που έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ομιχλώδες οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας .Αν και στις μέρες μας έξυπνος άνθρωπος θεωρείται αυτός που έχει μάθει να ξεμαθαίνει και να μαθαίνει γρήγορα καινούργια πράγματα. Αυτό θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και εν γένει οικονομική ανάκαμψη. Αυτά προεξοφλεί το χρηματιστήριο και θα ανέβει.


Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερη διορατικότητα για να αντιληφθεί ότι πολύ σύντομα, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια δηλαδή, πως όλες μας οι συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδυκτίου. Όπως πολλά άλλα, έτσι και το χρήμα θα έχει μόνο, ή έστω κυρίως, ψηφιακή μορφή. Η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούργιο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη –καθώς επιταχύνθηκε από την πανδημία–, με τη διαφορά ότι οι πρωτοπόροι αυτής της προόδου ήταν αληθινοί επαναστάτες, ένα είδος χάκερ των χρηματοοικονομικών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και λίγα χρόνια κάποιοι πρωτοπόροι έχουν βαλθεί να ταρακουνήσουν τα νερά των χρηματοοικονομικών και να δημιουργήσουν έναν κερδοσκοπικό πυρετό, φτιάχνοντας από το μηδέν ένα καινούργιο, ψηφιακό νόμισμα. Από το 2008, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση, έως σήμερα, το Bitcoin, το πρώτο αξιοπρόσεκτο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει ξεκινήσει μια πραγματική επανάσταση. «Ό,τι έκανε το διαδίκτυο στο χαρτί, θα το κάνει το Bitcoin στο δολάριο», όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο ο επενδυτής ‘Τιμ Ντρέιπερ’.


Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως αρκετοί άνθρωποι ‘σνομπάρουν’ λόγω φόβου κυρίως, την νέα χρηματοοικονομική καθημερινότητα που ήρθε αυτό θεωρώ πως οφείλεται κυρίως στην έλλειψη γνώσεων διότι όπως θα αντιληφθούμε κυρίως εμείς οι νέοι έξυπνος θα θεωρείται ο άνθρωπος που θα έχει απόκτηση την ικανότητα να ξεμαθαίνει και να μαθαίνει καινούργια πράματα συνεχώς.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων