Αναζήτηση
  • Ηλιάνα Καλέργη

Ο ρόλος των επενδύσεων στην κυκλική οικονομία.

της Ηλιάνας Καλέργη.

Οι επενδύσεις είναι απολύτως σημαντικές για το αποθεματικό του κεφαλαίου μιας εθνικής οικονομίας, καθίστανται, όμως, αδύναμες και αναποτελεσματικές αν δεν συνδυαστούν με άλλους παράγοντες. Την βασικότερη συνιστώσα αποτελεί το περιβάλλον, που δύναται να κινεί, σε μεγάλο βαθμό, τα νήματα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι. Έτσι, όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις, θα πρέπει να μιλάμε για βιώσιμες επενδύσεις και για κυκλική οικονομία. Αυτές δεν αποτελούν ουτοπία, ούτε «σημεία των καιρών», αλλά αναγκαίες και καθόλου απευκταίες πρακτικές, γι΄αυτό και αποτελούν στόχο της Ε.Ε.


Εν προκειμένω, ας εξηγήσουμε τις δύο παραπάνω έννοιες. Βιώσιμες επενδύσεις, λοιπόν, είναι αυτές, οι οποίες θα τηρούν την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Ενώ, η κυκλική οικονομία, αποτελεί το βασικό εργαλείο αυτού του μοντέλου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα παραχθέντα προϊόντα και ύλες θα «γυρνούν πίσω» στην παραγωγική διαδικασία, μειώνοντας στο μέτρο του δυνατού την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα στις σύγχρονες υπερκαταναλωτικές κοινωνίες. Ό,τι, λοιπόν θεωρείτο υπόλειμμα, τώρα θα χρησιμοποιείται ξανά ως πρώτη ύλη.

Έτσι, με επιστέγασμα τις δύο προαναφερθείσες πρακτικές, των βιώσιμων επενδύσεων και της κυκλικής οικονομίας θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε την οικονομία, μην επιβαρύνοντας, όμως, το ήδη βεβαρημένο «σπίτι» όλων μας, το περιβάλλον. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, η ακολούθηση αυτής της πολιτικής, δεν θα οδηγήσει μόνο στην σταθεροποίηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, αλλά και σε βελτίωση αυτού, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους, που λόγω της υπερβολικής τους εκμετάλλευσης κινδυνεύουν να χαθούν. Θα αποτελέσει ένα καλύτερο μέλλον και ελπίδα για τις νέες γενεές, που ζουν σε μια εποχή συνεχόμενων κοινωνικοοικονομικών κρίσεων.


*άρθρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το www.tomellonmas.gr την Πέμπτη 27 Μάϊου 2021 στις 20:00 με ομιλητές τον κο. Γεώργιο Κρεμλή, σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας και τον κο. Κωνσταντίνο Μουτσιάνα, διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν εδώ.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων