Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Τα ψηφιακό ευρώ έρχεται.

Η ΕΚΤ μελετά την έκδοση ψηφιακού νομίσματος.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις που δημιουργούν τα ψηφιακά νομίσματα και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Έχει αρχίσει και επεξεργάζεται τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο το ευρώ στη νέα ψηφιακή εποχή. Βάσει ενός report που δημοσίευσε στις 02.10.2020, η ΕΚΤ εξετάζει τους λόγους, τις προκλήσεις, τις τεχνικές και νομικές απαιτήσεις της έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος.


Η έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ψηφιοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα και συνολικά της οικονομίας. Η ΕΚΤ θέλει να προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα σύγχρονο & αποδεκτό μέσο αποταμίευσης, κατανάλωσης και επενδύσεων.

Γίνεται σαφές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη που δημιουργεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές. Η κίνηση της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα και αξιοπιστία που πρέπει να χαρακτηρίζει τον ηλεκτρονικό κόσμο των συναλλαγών δεδομένου ότι θα θελήσει να παίξει κυρίαρχο αλλά και ρυθμιστικό ρόλο στον ψηφιακό χρηματοοικονομικό περιβάλλον.


Ένας από τους βασικού στόχους του ψηφιακού euro είναι να μην αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση η εμπιστοσύνη στο χρήμα και στην αξία που φέρει ως αποδεκτό μέσο συναλλαγής. Ενδεχομένως, το ευρωπαϊκό τραπεζικό community να προβληματίστηκε από το ψηφιακό νόμισμα Libra που σχεδιάζει να λανσάρει το Facebook (η δημοφιλία του FB έχει τη δυναμική να «ταράξει τα νερά» στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών). Ίσως η ΕΚΤ να ένιωσε ότι μένει πίσω δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Κίνας έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να τρέχουν παρόμοια project.


Το digital euro θα είναι διαφορετικό από το Bitcon; Η απάντηση είναι ναι, με βασικότερη διαφορά ότι η αξία του θα είναι σταθερή και θεωρητικά θα είναι risk-free. Δεν θα είναι cryptocurrency. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και θα επιτρέψει -αρχικά- στους πολίτες να πραγματοποιούν βασικές πληρωμές και συναλλαγές.


Η ΕΚΤ κατέθεσε στις 22.09.2020 αίτημα προς την Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτωντης Ε.Ε. για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «ψηφιακό ευρώ». Από τις 12.10.2020 έχει ξεκινήσει -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- δημόσια διαβούλευση για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων