Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Τουρκική οικονομία: πιθανή η στάση πληρωμών


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η απόφαση, αυτή, είχε ως συνέπεια την απροσδόκητη απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη η οποία πυροδότησε μια νέα νομισματική κρίση στην Τουρκία. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νατσί Αγκμπάλ είναι ο τρίτος τραπεζίτης που απομακρύνεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε διάστημα τριών ετών.


Η «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας και μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ισχυρών πιέσεων από τον όγκο των ρευστοποιήσεων, οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Δευτέρας διακόπηκαν δυο φορές.


Έντονη μεταβλητότητα και αστάθεια προκλήθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η υψηλή έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό χρέος αποτελεί τη βασική αιτία διάχυσης των τουρκικών νομισματικών αναταράξεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπερνά τα 100 δις δολάρια. Ειδικότερα, οι ισπανικές τράπεζες είναι «εκτεθειμένες» κατά 64 δις δολάρια, οι γαλλικές κατά 24 δις και οι ιταλικές κατά 21 δις. Αναφορικά με την Ελλάδα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό.

Η νομισματική κρίση σε συνδυασμό με τα όχι και τόσο καλά μακροοικονομικά μεγέθη της Τουρκίας διαμορφώνουν αρνητικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η διεύρυνση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών στο 5% του ΑΕΠ, η άνοδος του χρέους σε 25% επί του ΑΕΠ καθώς και η μείωση των αποθεματικών σε ξένο συνάλλαγμα αποτελούν ένα «εκρηκτικό» οικονομικό μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε στάση πληρωμών.


Το τρέχον έτος, η Τουρκία καλείται να αποπληρώσει εξωτερικό χρέος ύψους 11,6 δις ευρώ. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σίγουρα φυγή ξένων κεφαλαίων και η εξυπηρέτηση και αναχρηματοδότηση του χρέους της θα γίνει πιο ακριβή. Ήδη, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών εκτοξεύθηκαν στις 470 μονάδες βάσης επαληθεύοντας τις επιφυλάξεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων