Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Το εμβόλιο και το "γράμμα" της οικονομικής ανάκαμψης


Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τις συνθήκες πολιτικές σταθερότητας που διαμορφώθηκαν, εισήλθε σε μια φάση σταδιακής επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας (από τους υψηλότερους σε επίπεδο ευρωζώνης) επιβεβαιώνουν την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανόδου. Ενδεχομένως, η επίδραση στα νοικοκυριά να μην ήταν άμεση αλλά όπως συνήθως γίνεται το θετικό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα μεταφέρεται σταδιακά σε όλα τα μέρη του οικονομικού κυκλώματος.


Η πανδημία του Covid-19 εκτροχίασε την ελληνική και τη διεθνή οικονομία. Οι άμεσες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα οικονομικά δεδομένα ανάγκασε τις κυβερνήσεις να λάβουν υπερ-μεγέθη δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών με τα μέτρα που έλαβε στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (επιδοτήσεις, δάνεια, αναστολή φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων).


Αποτελεί κοινή λογική ότι τέτοιου είδους οικονομική στήριξη δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τα έσοδα μιας κανονικής περιόδου. Είναι ένα βοήθημα και μια απόδειξη, όμως, ότι το κράτος αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η αβεβαιότητα είναι παραδόξως μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν της αρχικής περιόδου. Ενδεχομένως γιατί τότε πιστεύαμε ότι η διάρκεια της πανδημίας δεν θα ήταν μεγάλη και ότι μετά το καλοκαίρι θα επιστρέφαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Και εδώ είναι το σημείο όπου πολλοί προέβλεπαν μια ανάκαμψη τύπου V στην οικονομία (κάθετη πτώση και ταχεία ανάκαμψη). Ωστόσο τα δεδομένα που έχουμε τώρα δεν συνηγορούν υπέρ ενός τέτοιου ισχυρισμού. Η ανάπτυξη και οι επιτυχείς δοκιμές γεννούν αναμφισβήτητα μεγάλες ελπίδες για τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Δεν πρέπει ,βέβαια, να αγνοούμε ορισμένες μεταβλητές που λειτουργούν ως πηγές αβεβαιότητας: η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο χρόνος διάθεσης, πιθανές μεταλλάξεις του ιού και άλλες παράμετροι που οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος, σημειωτέων, δεν εξαρτάται μόνο από υγειονομικούς παράγοντες αλλά και από την "καταναλωτική επιφυλακτικότητα” που θα επιδεικνύουν οι καταναλωτές.


Το 2021 θα είναι σίγουρα μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Για λόγους που υπερβαίνουν την άσκηση οικονομικής πολιτικής και την πολιτική διαχείριση του θέματος της πανδημίας, το "γράμμα” της οικονομικής ανάκαμψης δεν θα είναι το V. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν θα αγγίξουν τα νούμερα του 2019. Θα δημιουργούν, όμως, τη δυναμική για γρήγορη οικονομική επάνοδο.


*το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr Κάνε κλικ εδώ για να το διαβάσεις μέσω του capital.grΠρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων