Αναζήτηση
  • Γεώργιος-Κωνσταντίνος Κιοσές

Το μέλλον μας.

*της Ελένης Λάσκου και του Γεώργιου-Κωνσταντίνου Κιοσέ.

Ίσως να φαίνεται αντιφατικό το να γίνει αναφορά στο μέλλον τώρα. Τώρα που δεν μπορεί να οριστεί πλήρως και με σιγουριά ούτε καν το σήμερα. Τώρα που οι ατζέντες είναι ημερήσιες και πολλές φορές ίσως και ωριαίες.

Αδιαμφισβήτητα είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους τους Φαρμακοποιούς με πολύ άγχος, ανησυχία και οικονομική ανασφάλεια ,που κρύβει όμως και μια ευκαιρία για επαγγελματική «ανάπαυλα». Δίνει χώρο και χρόνο σε όποιον το επιθυμεί να κάνει ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσει. Να κάνει την επαναξιολόγηση του και να ανακαλύψει νέες δυνατότητες και νέους ρόλους που μπορεί να αναλάβει (ατομικά και συλλογικά), με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Πιο επίκαιρος από ποτέ ο ρόλος του Φαρμακοποιού στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και της συμβολής του στον εμβολιασμό. Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο η συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία αυτή είναι συνεχώς αυξανόμενη. Άλλωστε το λειτούργημά μας αναγνωρίζεται ως μεγίστης εμπιστοσύνης επαγγελματίες Υγείας με εύκολη προσβασιμότητα σε κάθε πολίτη.

Ειδικά στην Ελλάδα αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των φαρμακείων και των φαρμακοποιών που απασχολούνται σε αυτά, καθώς και την άριστη γεωγραφική διασπορά τους στην ελληνική επικράτεια (ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει ένα έτοιμο δίκτυο με επιστήμονες γυναίκες και άνδρες ακροβολισμένους, καταρτισμένους και με πληθώρα δυνατοτήτων.

Τα Φαρμακεία μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν εμβολιαστικά κέντρα για τη διενέργεια του εμβολιασμού (εποχικού ή μη) όταν οι ανάγκες της πολιτείας το προτάσσουν ,για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού και για την παρακολούθηση της πορείας των πολιτών μέσω της φαρμακοεπαγρύπνησης αλλά και της γενικότερης συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακοθεραπεία. Η πρόσφατη εμπειρία και τα θετικά αποτελέσματα από τη συμμετοχή των Φαρμακείων στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού περιόδου 2020-2021 (4.500.000 εμβολιασμοί σε διάστημα 60 ημερών) αλλά και στον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολισμό έναντι του COVID-19,αυτό έδειξε. Οι Φαρμακοποιοί συμμετείχαν με ζήλο και προθυμία ,εκπαιδεύτηκαν πλήρως, πιστοποιήθηκαν από αρμόδιο φορέα, ακολούθησαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες όσον αφορά τη σύσταση του εμβολιασμού στο κοινό, τα βασικά μέτρα προστασίας, τον έλεγχο για αντενδείξεις και προφυλάξεις, την πληροφόρηση και τη συγκατάθεση του εμβολιαζόμενου ,τη χορήγηση του εμβολίου και τη διαχείριση έκτακτων κλινικών συμβάντων και τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμη τη συμμετοχή των Φαρμακείων στον εμβολιασμό για την COVID-19 πέραν της πολύτιμης βοήθειας στον προγραμματισμό των ραντεβού. Αλλά με τις εξελίξεις να τρέχουν και τα δεδομένα να αλλάζουν φαίνεται ότι θα επιστρατευτούν ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά δε θα είναι μια απλή πρόκληση ,θα είναι ανάγκη.

Ανάγκη για βαθύτερη εκπαίδευση, μεγαλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχυμένη συμμετοχή σε νέα προγράμματα και διαδικασίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες και προσθέτοντας νέα αξία στο επάγγελμα μέσω νέων ρόλων.

Νέοι ρόλοι που αναδείχτηκαν μέσα σε αυτή την «ευκαιριακή» ανάπαυλα.

Ας είναι, λοιπόν, οδηγός για το μέλλον μας η ανάδειξη των δυνατοτήτων μας, με μοναδικό στόχο την κατανόηση και την αναγνώριση από την πολιτεία της αμισθί υπεραξίας του λειτουργήματος μας.


*η Ελένη Λάσκου είναι Φαρμακοποιός

*ο Γεώργιος-Κωνσταντίνος Κιοσές είναι Φαρμακοποιός και Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων