Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

Το δικό μας μέλλον είναι εδώ. Είναι σειρά μας να δημιουργήσουμε.

Τα κίνητρα για να δημιουργήσω αυτό το blog.


Οι συζητήσεις για το μέλλον είναι πάντα ενδιαφέρουσες. Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται κάποιος. Ειδικά οι μελλοντικές εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα μας τραβούν την προσοχή γιατί ξέρουμε ότι σταδιακά θα μπουν στη ζωή μας και θα την αλλάξουν: πάντα με την ελπίδα -ίσως και τη βεβαιότητα- προς το καλύτερο.

“Η γενιά μου βρίσκεται στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0). Η τεχνολογική πρόοδος που συντελείται αλλάζει την οικονομία, το εμπόριο, την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και την πολιτική.”

Οι δυνάμεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι ισχυρές. Θα αλλάξουν τα δεδομένα.


Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα


Εδώ και καιρό διαβάζω το βιβλίο του John Higgs "Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα" (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μεταξύ άλλων περιγράφει σε απλή γλώσσα τα βασικά συστατικά του Industry 4.0. Ο συγγραφέας προσπαθεί να χαρτογραφήσει το μέλλον. Υιοθέτει μια αισιόδοξη προσέγγιση και ισχυρίζεται ότι "στο τέλος, το μέλλον το οποίο χτίζουμε όλοι μαζί θα αξίζει τον κόπο".


Ταυτόχρονα θέτει και προβληματισμούς για το πόσο αισιόδοξα ή μη βλέπουμε το μέλλον. Προσπάθησα να συνδέσω τον προβληματισμό του Higgs με μια συζήτηση που είχα με ανθρώπους της γενιάς του πατέρα μου. Οι 30άρηδες και οι 40άρηδες του ΄80 και του '90 έχοντας ζήσει δύσκολα χρόνια, με λιγότερη μόρφωση σε σύγκριση με εμάς και γενικότερα με λιγότερα εφόδια, πίστευαν ότι το μέλλον που έρχεται θα είναι καλύτερο. Βασικά, βίωναν ένα πολύ καλό παρόν οπότε ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι και το μέλλον θα είναι αντίστοιχα καλό.


Το οξύμωρο είναι ότι όταν συζητάω με ανθρώπους της γενιάς μου (όπου θεωρητικά απολαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα οφέλη της τεχνολογικής περιόδου) διαπιστώνω μια αβεβαιότητα για το πόσο καλό θα είναι το μέλλον που θα βιώσουμε.


Έχει η γενιά μου κάτι το διαφορετικό;


Είμαι γεννημένος το 1983. Πιστεύω ότι η γενιά μου ζει μια μεγάλη ανατροπή. Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίας οικονομικής ευμάρειας στην Ελλάδα φαίνεται πως καλλιεργούνταν η ιδέα στο μυαλό μας ότι θα είμαστε από εκείνους που θα βρουν πολλά πράγματα έτοιμα, δεν θα βιώσουμε τις δυσκολίες των γονιών μας όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία με εμάς, δεν θα ζήσουμε πολέμους κτλ. Αξιοποιήσαμε πολλά πράγματα από τις καλές συνθήκες που υπήρχαν στις οικογένειες μας, γίναμε μια από τις πιο μορφωμένες γενιές και είμασταν καλά προετοιμασμένοι για το δικό μας μέλλον.


Η δεκαετής οικονομική κρίση έφερε τα πάνω-κάτω. Το αποτύπωμα της κρίσης ήταν αρκετά έντονο πάνω μας: υψηλή ανεργία, μια κρίση που δεν τελειώνει, σχεδόν καθόλου εναλλακτικές επιλογές στην Ελλάδα, καμία ελπίδα σε μια χώρα που δοκιμάζονταν σε κάθε επίπεδο, αναγκαστική -πολλές φορές- διέξοδος στο εξωτερικό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αποδείξαμε πως είμασταν ανθεκτικοί. Αντέξαμε, κάναμε υπομονή, βελτιωθήκαμε, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε ακόμη. Καταλάβαμε -δυστυχώς με τον άσχημο τρόπο- ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι τα "πράγματα αλλάζουν".


Πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε. Η γενιά μας θα αφήσει πράγματα πίσω της.


Τι θα διαβάσεις εδώ


Σύντομα κείμενα που θα περιγράφουν τους πυλώνες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Τις πρακτικές εφαρμογές τους. Τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται στη ζωή μας.


Αναπόφευκτα (!) θα αφιερώσω περισσότερο χώρο σε σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Πιστεύω ότι η οικονομία επηρέαζει άμεσα τη ζωή μας αλλά και τις πολιτικές των κυβερνήσεων.


Δεν θα μείνω όμως μόνο σε αυτό. Η συζήτηση για το μέλλον δεν εξαντλείται στις αναλύσεις της τεχνολογικής προόδου. Οι πολιτικές του παρόντος θα διαμορφώσουν τις συνθήκες του μέλλοντος. Ως εκ τούτου, τα posts θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων.


Το ύφος του λόγου θα είναι απλό, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να γίνονται όλα κατανοητά.


#tomellonmas

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων