Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Μουτσιάνας

X, Y & Z γενιά.

Σε ποια γενιά ανήκεις;Κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, διαμορφώνει διαφορετικές αντιλήψεις, βιώνει άλλες καταστάσεις και επηρεάζεται από τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα της εποχής της.

Ακόμη και μέσα στο ίδιο σπίτι, άνθρωποι διαφορετικής γενιάς που συνυπάρχουν αντιλαμβάνονται με άλλο τρόπο τα πράγματα. Ίσως αυτό να είναι και κομμάτι της εξέλιξης και της προόδου της κοινωνίας.


Ανήκω στη γενιά Υ ή millennials. Περιλαμβάνει όλους αυτούς που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 2000. Αποτελούμε τη νεότερη γενιά που υπάρχει στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα (έρευνα ΟΠΑ). Αριθμητικά δε, υπερέχουμε ως παραγωγικό δυναμικό στον πλανήτη. Είμαστε αρκετά καταρτισμένοι σε θέματα τεχνολογίας και έχουμε πλήρη εξοικείωση με τα social media. Δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε “εθισμένοι” ή όχι στα κινητά μας, πάντως είναι δεδομένο ότι η τεχνολογία είναι στην καθημερινότητά μας και τη ζωή μας. Και αυτό δεν είναι κακό. Είδαμε πώς ξεκίνησε το Google, μεγαλώσαμε μαζί του και ίσως δεν υπάρχει ημέρα που να μην το χρησιμοποιήσουμε.


Η γενιά Ζ είναι η γενιά που δεν θα μπορεί να φανταστεί πώς ήταν ο κόσμος χωρίς internet, smartphones και θεωρούνται «ψηφιακοί αυτόχθονες». Περιλαμβάνει όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 και μετά. Η γενιά Ζ μεγάλωσε με την τεχνολογία. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδία μπαίνουν στο youtube, κάνουν skip τις διαφημίσεις και επιλέγουν το βίντεο που θέλουν. Σίγουρα τα παιδιά της γενιάς Ζ θα είναι πιο ευέλικτα, θα δείχνουν προσαρμοστικότητα, θα μπορούν να επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα και θα κάνουν τις αγορές σχεδόν αποκλειστικά online.


Για όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, να πούμε ότι υπάρχει η γενιά Χ με όσους έχουν γεννηθεί από το 1965 μέχρι και το 1980, οι boomers με έτος γέννησης από το 1946 μέχρι το 1964 και οι silent με αυτούς που γεννήθηκαν στο χρονικό διάστημα 1925 – 1945. Γενιές που βίωσαν δύσκολες εποχές αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων